Foto kino klub Paraćin velikom izložbom obeležio pola veka postojanja

na XI Salonu vina u Paraćinu

Izložbom koja obuhvata više od 60 fotografija sadašnjih i nekadašnjih članova Foto kino kluba Paraćin, krunisan je mesec fotografije i obeležen značajan jubilej od 50 godina postojanja ovog kluba. Izložba je otvorena sinoć u galeriji paraćinskog Kulturnog centra uz prisustvo velikog broja ljubitelja fotografije.

Ideja je bila da izložimo fotografije članova i prijatelja kluba. Otprilike smo mislili da će ukupno biti 50 autora – zato se izložba zove 50 za 50. Međutim, veceras su izložene fotografije 63 autora. Stari članovi kluba, sadašnji članovi i kolege fotografi iz Paraćina. Ima i fotografija iz 80ih i 90ih. Jako sam zahvalna autorima koji su se odazvali pozivu a koji su bili članovi kluba u SFRJ, to su: Goran Ristić – Rile, Goran Joksimović – Joksa, Dejan Bogdanović- Bogda, Zoran Ilić – Alge i Tomica Đorđević. Ta ideja se svidela i nekim našim članovima koji su još uvek aktivni pa su i oni dali fotke iz prošlog veka. Božo Šćepanović i Dejan Pavlović su dali fotografije iz osamdesetih. Takođe, fotografija Zorana Purgera je s početka devedesetih.

objasnila nam je predsednica kluba Maja Stošić. –

Velika imena u svetu fotografije potiču upravo iz ovog kluba koji ima tradiciju dugu pet decenija. Foto kino klub danas broji 30 članova, od kojih desetak aktivno učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu. Predsednicu FKK Paraćin, Maju Stošić, prvu fotografkinju u Srbiji koja je ponela zvanje majstora fotografije – najviše zvanje Foto saveza Srbije, pitali smo šta su danas, u vreme kada je fotografija široko rasprostranjen medij, najveći izazovi fotografa:

U današnje vreme mnogo je olakšan pristup fotografiji. Danas dobru fotografiju možemo snimiti digitalnim fotoaparatom ili telefonom koji ima bolju kameru. Nekada je broj napravljenih fotografija bio limitiran sa 36 snimaka po filmu, danas na kartici može stati preko hiljadu fotografija. Međutim, izazov je napraviti dobru fotografiju, pronaći ideju i kadar. Osmisliti ideju ili projekat. Nije dovoljno imati dobru opremu, to je danas lako dostupno. Treba posvetiti vremena temi koju želimo da obradimo i pronaći kadar koji smo zamislili. U 90% slučajeva se bavimo režiranom fotografijom, ali je sve dozvoljeno dok god su fotografije dobre.

-kaže Maja. –

Ja sam član FKK Paraćin od 2004. Sve što sam naučila mogu da zahvalim tadašnjim članovima kluba: Puretu, Džou, Dejanu i Boži. Prva dvojica nažalost nisu više sa nama. Dok su Boža i Dejan i dan danas članovi kluba i aktivno ùčestvuju u organizaciji naših događaja. Ponosni smo što je FKK Paraćin još uvek jedan od 5 najuspešnijih klubova u zemlji. Naši autori osvajaju nagrade na skoro svim izložbama koje se organizuju kod nas. Ta tradicija kao jedan od 5 najuspešnijih klubova se proteže iz godine u godinu već treću deceniju.

istakla je Maja Stošić. –

Ovu izložbu fotografija koja svakako zavređuje pažnju, Paraćinci mogu pogledati sve do 14. juna do kada že biti postavljena u galeriji Kulturnog centra.