Milica Nikolić i Ana Đorđević o usponu na Grand Paradizo

Milica Nikolić i Ana Đorđević članice Planinarskog kluba Javorak vratile su se nedavno iz Italije i planinarenja na Alpima. Njih dve načinile su pravi podvig osvojivši najviši vrh ovog planinskog masiva na Apeninima Grand Paradizo na 4.061 metar nadmorske visine.

Uspon su planirale dva meseca što rade svi iskusni planinari prilikom uspona na neki od visokih i napornih vrhova za osvajanje. Ana i Milica su na put krenule 6. jula prvo u bazni kamp nedaleko od Venecije, a srpsku ekpediciju na Grand Paradizo činilo je šestoro planinara. Već sutradan krenuli su ka planinarskom domu Čabod na 2.700 metara.

Mališani iz Pančeva nakon škole u radnu akciju
Tehnički, osvajanje najviše tačke italijanskih Alpa i nije previše zahtevno kaže Milica Nikolić, imajući u obzir da su obe već osvajale slične i mnogo zahtevnije vrhove u Evropi. Ipak morale su da budu kondiciono pripremljene za višesatne napore.

U paraćinskom Javorku duvaju neki novi vetrovi u čijim redovima se nalazi Branka Bradašević članica prve ženske srpske ekspedicije na Himalajima koja je i predsednica kluba. Da su dame u prvom planu u ovom klubu najbolje dokazuju Milica i Ana koje su osvojile najviši vrh Italije.

Njih dve najavile su klupsku akciju Javorka i pohod na najviši vrh Austrije takođe na Alpima Gros Glokner na 3.798 metara nadmorske visine koji je kako kažu ove dve planinarke mnogo tehnički zahtevniji. Zato će i imati i pripreme kako bi spremne dočekale put i uspon na ovaj vrh.