BUDUĆI FARMACEUTI NAJBOLJI JEZIČARI: Na republičkom takmičenju lingvističkih sekcija pobedila Tehnološka škola iz Paraćina

BUDUĆI FARMACEUTI NAJBOLJI JEZIČARI

LINGVISTIČKA sekcija Tehnološke škole iz Paraćina, koju godinama vodi profesorka Zorica Ivanović, ostvarila je još jedan podvig i ponovo pobedila na državnom takmičenju koje organizuju Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Filološki fakultet, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Tehnološka škola na ovom republičkom takmičenju, koje se organizuje duži niz godina, učestvovala je do sada četiri puta. I svaki put su mladi lingvisti osvajali nagrade – prvi put drugu, a zatim tri prve. Pod mentorstvom prof. Ivanović, pažljivo odabrane teme i višemesečni rad donosili su rezultate iako se, zbog smene generacija, sastav sekcije menjao. Zanimljivo, sadašnji sastav ove sekcije, koji je prvu nagradu podelio sa Požarevačkom gimnazijom, čini 14 devojaka – učenica drugog i četvrtog razreda farmaceutskog smera.

Od radova – knjiga

SVA četiri rada lingvističke sekcije profesorka Ivanović priredila je i sklopila u knjigu pod nazivom “Lingvistički ogledi srednjoškolaca”. Obimno izdanje na više od 260 stranica ovih dana je izašlo iz štampe, finansirano sredstvima opštinskog budžeta. Izdavač je Biblioteka “Dr Vićentije Rakić”.

– Uspeli smo tokom protekle godine da privedemo kraju četiri obimna rada, a u skladu sa tim sekcija je radila u četiri grupe – objašnjava Zorica Ivanović. – Lingvistički su obrađivali lokalne teme. Analizu nekadašnjeg paraćinskog “Biltena” i leksema u njemu radile su Anđela Arsić, Mara Kljajević, Teodora Rajković, Bogdana Jovanović, Nataša Mojsilović i Nikolina Živanović. Druga tema bili su frazeologizmi u romanu Mome Kapora “Beleške jedne Ane”. Time su se bavile Tea Đorđević i Ivana Živković. Ana Stanojlović proučavala je poreklo i značenje reči na slovo dž u srpskom jeziku. Dok je četvrta, veoma obimna tema bila: Značenje akuzativa jednine imenica treće Stevanovićeve vrste u romanu “Koreni”. Ovu temu obradile su učenice drugog razreda: Nađa Plavšić, Teodora Jevdosić, Nevena Stanojević, Jovana Milenković i Emilija Radisavljević – objašnjava Ivanovićeva.

U novembru prošle godine tek završene i otkucane radove profesorka je poslala na konkurs, da bi Društvo za srpski jezik i književnost nedavno objavilo rezultate takmičenja. A nagrada će biti uručena 10. februara u Sali heroja Filološkog fakulteta u Beogradu u okviru 65. Republičkog zimskog seminara profesora srpskog jezika.